III Międzynarodowa Konferencja Kamczacka

Data publikacji:
08-11-2019

III Międzynarodowa Konferencja Kamczacka pozwoliła uzyskać odpowiedź na wiele ważnych kwestii związanych z rozwojem upraw oraz rynku jagody kamczackiej. To dzięki gronu wybitnych specjalistów  związanych z haskap, którzy zechcieli podzielić się swoją wiedzą wiemy jak uprawiać tę roślinę i jakie warto sadzić odmiany. Debata kończąca Konferencję pozwoliła z kolei odpowiedzieć na bardzo ważne pytanie – JAK I GDZIE SPRZEDAWAĆ OWOCE JAGODY KAMCZACKIEJ?

KZGPOiW objął Patronat Honorowy nad wydarzeniem.

Po raz kolejny Konferencja Kamczacka okazała się mocno międzynarodowa, wzięło w niej udział ponad 300 uczestników, z czego 25% stanowili goście zagraniczni przybyli z 12 krajów świata. Byli to zarówno nasi sąsiedzi z Ukrainy, Białorusi, Litwy, Niemiec ale też przybysze z Wielkiej Brytanii, Węgier, Słowenii, Szkocji oraz odległej Kanady a także z europejskiej ojczyzny jagody kamczackiej – regionów Tomska i Nowosybirska w Rosji. To wszystko pokazuje jak ważne znaczenie na rynku zaczyna nabierać ten owoc i jak duże jest nim zainteresowanie w różnych regionach świata. Oprócz części Konferencyjnej bardzo ciekawa była ekspozycja 23 firm biorących udział w Konferencji. Wśród nich ważne miejsce zajmowali główni sponsorzy czyli Yara Poland, grupa szkółek IN- VITRO oraz pozostali sponsorzy: Azelis, Bird Control Group, Kubota, Gospodarstwo Szkółkarskie Krystyna Krzewińska oraz Timac Agro Polska.  

Część Konferencyjna podzielona na 3 panele tematyczna pozwoliła w 14 wystąpieniach uzyskać wiele istotnych informacji o uprawie jagody kamczackiej.  Przybyły z Kandy dr Bob Bors wskazywał jak ważny dla uzyskiwania wysokich plonów haskap jest dobór odpowiednich zapylaczy. Istotne jest też ich umiejscowienie na plantacji. Czy wystarczający będzie stosunek zapylaczy do odmiany podstawowej 1:10, czy raczej powinno być to 1:4 a może warto będzie uprawiać jagodę w podwójnych rzędach, z dwóch różnych odmian? Odpowiedzi na te pytania mają przynieść doświadczenia założone na Uniwersytecie w Sasketchwan w Kanadzie. Warto zdawać sobie sprawę, że pojedynczy owoc jagody kamczackiej pochodzi z dwóch kwiatów, a jakiekolwiek zaburzenia związane z zapyleniem mogą skutkować tworzeniem drobnych lub zniekształconych owoców.

Prowadzenie plantacji powinno być uzależnione od odmiany i jej wymagań. Temat ten przybliżył Paweł Korfanty z Gospodarstwa Szkółkarskiego Korfanty, charakteryzując odmiany należące do haskapu japońskiego. Są to odmiany wywodzące się z japońskich wysp Kurylskich i Hokkaido, których selekcją od lat 90-tych ub. wieku zajmuje się amerykańska uczona prof. Maxine Thompson. Jej wieloletnia praca selekcyjna pozwoliła wytypować wiele ciekawych odmian, które cechują się zupełnie innymi cechami niż dotychczas znane i uprawiane w Polsce genotypy wywodząc się od Lonicera  caerulata var. kamchatica. Takie odmiany dużo łatwiej się też prowadzi bowiem mają wzniesiony pokrój i wyprostowane pędy. Paweł Korfanty zaprezentował jak ciąć krzewy zarówno młode jak i starsze, które często mają tendencję do zagęszczenia się. Wtedy może dochodzić do spadku plonowania roślin, a owoce będą nierównomiernie dojrzewać i będą niesmaczne.

Ciekawą alternatywą dla wielu gospodarstw związanych z uprawą jagody kamczackiej może być uprawa prowadzona w systemie ekologicznej produkcji. Temu zagadnieniu poświęcone były dwa wystąpienia: dr inż. Urszuli Sołtysiak z Agri+eko+plan Consulting oraz Pawła Wawryszczuka z Polska Borówka. Eksperci przedstawili jakie są wymagania formalne do przestawienia i prowadzenia gospodarstwa w systemie ekologicznej produkcji, ale również jakie mogą być utrudnienia. Związane są one z barkiem możliwości chemicznego zwalczania chwastów, eliminowania szkodników i chorób oraz stosowaniem wielu nawozów mineralnych. Okazuje się jednak, że lista produktów do stosowania w systemach ekologicznej produkcji szybko się poszerza. Wiele z przydanych preparatów do ograniczania szkodników można też przygotować samodzielnie.

Bardzo insertująca okazała się część Konferencji poświęcona możliwościom zagospodarowania owoców jagody kamczackiej. Owoc ten okazuje się w szczególności przydatny do przetwórstwa. Tu możliwości jego wykorzystania są bardzo szerokie o czym mówiła m.in. Anna Litwin z gospodarstwa Blue Haskap Polska. Produkcja soków, dżemów, konfitur, oferowanie owoców liofilizowanych lub suszonych to tylko namiastka możliwości wykorzystania tych owoców. Dużo dalej poszła rosyjska firma SAVA, której przedstawicielka Alena Czernienko przedstawiał jak rozwija się uprawa jagody kamczackiej w Rosji. Działa tam kilka ośrodków zajmujących się hodowlą i selekcją odmian jagody kamczackiej a efektem ich pracy jest już ponad 150 odmian, które są włączane do produkcji. Firma SAVA zajmuje się przetwarzaniem jagody kamczackiej na dużą skalę produkując oprócz wspomnianych już soków, dżemów także nektary, sosy, dresingi, drażetki czekoladowe oraz oferuje owoce suszone i kandyzowane (rodzynki).

PRZYSZŁOŚĆ RYNKU JAGODY KAMCZACKIEJ
Bardzo dużo informacji związanych z praktycznymi możliwościami zagospodarowania owoców padło podczas debaty która poprowadził Maciej Dolata z agencji INSPIRE smarter branding. Uczestnikami debaty byli Artem Sorokin z Rosji, rodzeństwo Małgorzata i Marcin Jaszyk z firmy Nutracevit, Krzysztof Sak z Agronom Berries, Andrzej Krupiński – prezes Stowarzyszenia Plantatorów Jagody Kamczackiej oraz Dr Michał Koter szkółkarz i plantator. Głosy uczestników debaty były zgodne w kilka ważnych kwestiach:

  • jagoda kamczacka to owoc przede wszystkim przemysłowy. Istnieje wiele sposobów na jego zagospodarowanie, w tym możliwe i wskazane jest własne przetwórstwo;
  • bardzo ważne jest utrzymanie jakości zarówno owoców świeżych jak i przetworów z nich wytworzonych. Jeśli konsument zawiedzie się na początku jakością, długo nie sięgnie ponownie po podobny produkt. W przypadku „młodego owocu” jakim jest jeszcze cały czas jagoda kamczacka, ma to bardzo duże znaczeni dla stworzenia i umocnienia rynku tego owocu;
  • do sprzedaży na rynku owoców deserowych nadają się tylko niektóre odmiany jak np. Vostorg, Aurora, Honey Bee. Wprowadzając je na rynek bardzo ważne zwrócenie jest uwagi na termin zbioru (poziom dojrzałości owoców) ich smak oraz sposób podania;
  • zbyt mała jest pomoc Państwa dla plantatorów, którzy zdecydowali się na uprawę jagody kamczackiej. Tu szczególnie istotne byłoby wsparcie w zakresie promocji i rozpowszechniania informacji o tym owocu;
  • potrzebna jest PROMOCJA. W tym celu producenci mogą dużo zrobić indywidualnie promując owoce jagody kamczackiej na lokalnych rynkach, bazarach oraz poprzez internetowe social media
  • potrzebna jest WSPÓŁPRACA producentów w zakresie promocji, przetwórstwa, sprzedaży i dobrego marketingu dla jagody kamczackiej. Współpraca globalna wszystkich producentów.

WIĘCEJ: http://www.konferencjakamczacka.pl/

 

ŹRÓDŁO: jagodnik.pl

http://jagodnik.pl/jagoda-kamczacka-wiemy-juz-co-dalej/