CZŁONKOSTWO W KZGPOiW

Reklama

Aktualności

28-04-2020

Konsumpcji owoców i warzyw sprzyja sezonowość i brak rutyny

Całoroczna dostępność świeżych warzyw i owoców nie sprzyja poprawie nawyków żywieniowych – to zaskakujący wniosek z najnowszych badań. Polacy jedzą mało owoców i warzyw, są one tylko dodatkiem, choć według zaleceń powinny stanowić połowę tego co spożywamy. Barierą konsumpcji jest rutyna. Sprzyja świadomość korzyści z jedzenia warzyw i owoców, walory smakowe i łatwość urozmaicenia posiłków. Zbliżający się sezon jest naturalną okazją do zwiększenia ilości warzyw i owoców w naszej diecie. Powinniśmy często to przypominać – przekonują eksperci wszystkich uprawianych w Polsce gatunków.

28-04-2020

Ulubione warzywa i owoce Polaków

Ulubionymi owocami Polaków są truskawki (32%), a ulubionymi warzywami pomidory (34%). Truskawka jest również najbardziej wyczekiwanym produktem sezonowym (65%). Rozpoczynający się sezon jest dobrą okazją do zwiększenia ilości warzyw i owoców w naszej diecie. Dieta bogata w warzywa i owoce jest podstawą naszego zdrowia i odporności. 

28-04-2020

Przymrozki, koronawirus, handel jabłkami

Jak pandemia koronawirusa wpłynie na rynek jabłek? - Na pewno widzimy ogólny wzrost cen. Polacy w końcu uwierzyli, że mają super owoc w postaci jabłka, dostępny w szerokim zakresie i w różnorodności odmian – mówi  Michał Lachowicz, prezes grupy producenckiej La-Sad. VIDEO

09-04-2020

Agrobiznes 09.04.2020r.

Superowoce mają super mocę, podobnie jak lekarze walczący z pandemią. Plantatorzy i i przetwórcy owoców przygotowali tysiące przetworów dla superbohaterów. Owocowe przesyłki trafią do warszawskich szpitali i do lekarzy we włoskim Bergamo.

Strony