CZŁONKOSTWO W KZGPOiW

Reklama

Spotkania

15-10-2021

CORE TEAM – powstało forum współpracy sektora produkcji owoców i warzyw

W dniu 14 października 2021 roku w Pałacu Mała Wieś, w Belsku Dużym odbyła się konferencja prasowa z okazji Światowego Dnia Owoców i Warzyw i prezentacja inicjatyw strategicznych Core Team. Core Team to forum współpracy liderów, ekspertów branży owoców i warzyw, doradztwa i nauki. Uczestnicy postawili sobie cel opracowania planu rozwoju sektora i współpracę przy realizacji uzgodnionego portfela inicjatyw. Prace na etapie identyfikacji wyzwań poparły 34 organizacje i firmy.

08-10-2021

Międzynarodowe Targi Owoców i Warzyw FRUIT ATTRACTION 2021

W dniach 5-7 października odbyła się w Madrycie XIII edycja Międzynarodowych Targów Owoców i Warzyw Fruit Attraction. Ich organizatorami są: IFEMA - Targi w Madrycie oraz FEPEX - Hiszpańska Federacja Producentów i Eksporterów Owoców, Warzyw, Kwiatów i Żywych Roślin. Z roku na rok Targi cieszą się coraz większym zainteresowaniem, stając się prestiżowym wydarzeniem mającym na celu promocję sektora owocowo-warzywnego na całym świecie. RELACJA

25-02-2021

Zmiana sposobu odżywiania to proces, który możemy wspierać

W ramach „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców” eksperci Kantar badali motywy i bariery zmiany diety na zawierającą więcej owoców i warzyw. Poznaliśmy jak różne grupy wiekowe próbują zwiększyć spożycie. Różnice pokoleniowe, czynniki determinujące sukces i porażkę, oraz triki i sposoby by ułatwić sobie utrzymanie zdrowych nawyków. Wyniki skomentowali producenci oraz dietetyk Monika Stromkie-Złomaniec.

25-02-2021

Jak różne grupy zmieniają sposób odżywiania na zawierający większą ilość warzyw i owoców?

W ramach „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców” eksperci Kantar eksplorowali motywy i bariery zmiany diety na zawierającą więcej owoców i warzyw. Poznaliśmy jak różne grupy wiekowe próbują zwiększyć spożycie. Różnice pokoleniowe, czynniki determinujące sukces i porażkę, oraz triki i sposoby by ułatwić sobie utrzymanie zdrowych nawyków. Wyniki skomentowali producenci oraz dietetyk Monika Stromkie-Złomaniec.

25-02-2021

Konsumpcja warzyw i owoców na początku 2021 roku

Dietetycy zalecają obecnie, aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę, tego co jemy. Jedynie 13% Polaków spełniło ten warunek na przełomie stycznia i lutego, czyli o 3 pkt. proc. mniej niż w grudniu. Odnotowano też spadek wartości wskaźnika „Wczoraj na talerzu” obrazującego jakość naszej diety. Zdecydowana większość Polaków (61%) je bardzo mało owoców i warzyw – najwyżej kilka rodzajów częściej lub więcej rodzajów, ale rzadko. W tym czasie 18% Polaków odżywiało się bardzo źle, czyli warzyw i owoców jadło mało lub wcale – mówi Agata Zadrożna, ekspert Kantar.

Strony