CZŁONKOSTWO W KZGPOiW

Reklama

Spotkania

25-02-2021

Zmiana sposobu odżywiania to proces, który możemy wspierać

W ramach „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców” eksperci Kantar badali motywy i bariery zmiany diety na zawierającą więcej owoców i warzyw. Poznaliśmy jak różne grupy wiekowe próbują zwiększyć spożycie. Różnice pokoleniowe, czynniki determinujące sukces i porażkę, oraz triki i sposoby by ułatwić sobie utrzymanie zdrowych nawyków. Wyniki skomentowali producenci oraz dietetyk Monika Stromkie-Złomaniec.

25-02-2021

Jak różne grupy zmieniają sposób odżywiania na zawierający większą ilość warzyw i owoców?

W ramach „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców” eksperci Kantar eksplorowali motywy i bariery zmiany diety na zawierającą więcej owoców i warzyw. Poznaliśmy jak różne grupy wiekowe próbują zwiększyć spożycie. Różnice pokoleniowe, czynniki determinujące sukces i porażkę, oraz triki i sposoby by ułatwić sobie utrzymanie zdrowych nawyków. Wyniki skomentowali producenci oraz dietetyk Monika Stromkie-Złomaniec.

25-02-2021

Konsumpcja warzyw i owoców na początku 2021 roku

Dietetycy zalecają obecnie, aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę, tego co jemy. Jedynie 13% Polaków spełniło ten warunek na przełomie stycznia i lutego, czyli o 3 pkt. proc. mniej niż w grudniu. Odnotowano też spadek wartości wskaźnika „Wczoraj na talerzu” obrazującego jakość naszej diety. Zdecydowana większość Polaków (61%) je bardzo mało owoców i warzyw – najwyżej kilka rodzajów częściej lub więcej rodzajów, ale rzadko. W tym czasie 18% Polaków odżywiało się bardzo źle, czyli warzyw i owoców jadło mało lub wcale – mówi Agata Zadrożna, ekspert Kantar.

29-12-2020

Postanowienia noworoczne są przereklamowane

Zdecydowana większość nie praktykuje postanowień noworocznych. Nie upatrujemy w nich szansy na realne zmiany. Kojarzą się z szybkim wypaleniem i zawodem. Wśród barier pojawia się poczucie niepotrzebnej presji i percepcja z góry przegranej walki. Według ekspertów Kantar realizujących „Narodowe Badania Konsumpcji Warzyw i Owoców” zmiana sposobu żywienia to często świadomy, złożony proces. Wolimy zaplanować zmiany na inny czas, ważny dla nas i neutralny społecznie, pozbawiony presji. Nadrzędną motywacją do zmian jest dążenie do osiągnięcia zdrowia. Dla respondentów zdrowy sposób żywienia zakłada spożycie dużej ilości warzyw i owoców oraz zredukowanie ilości spożywanych węglowodanów (np. białego pieczywa, makaronu, ryżu).

29-12-2020

Konsumpcja warzyw i owoców w grudniu 2020 roku

Dietetycy zalecają obecnie, aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę, tego co jemy. Jedynie 16% Polaków spełniło ten warunek w grudniu, czyli o 2 pkt. proc. mniej niż w listopadzie. Odnotowano też wzrost wartości wskaźnika „Wczoraj na talerzu” obrazującego jakość naszej diety. Zdecydowana większość Polaków (64%) je bardzo mało owoców i warzyw – najwyżej kilka rodzajów częściej lub więcej rodzajów, ale rzadko. W grudniu 16% Polaków odżywiało się bardzo źle, czyli warzyw i owoców jadło mało lub wcale.

Strony