CZŁONKOSTWO W KZGPOiW

Reklama

Odporność warto budować latem

Data publikacji:
28-07-2020

Odporność najszybciej kojarzy się z momentami kiedy jej nie mamy, z jesienią, zimą, wczesną wiosną. Lato jest dobrym momentem na zadbanie o prawidłowe odżywienie. Przemawiają za tym trzy rzeczy. Dostępność świeżych produktów jest latem największa, co sprzyja uzupełnianiu potencjalnych niedoborów. Silne skojarzenia budowania odporności z witaminą C oraz postrzeganie jako jej źródeł sezonowych owoców i warzyw. Fakt, że budowanie odporności jest procesem trwającym nawet kilka tygodni. Chcąc być odpornym jesienią, po prostu trzeba zacząć lepiej się odżywiać już latem.

 

Osoby dbające o odporność i te, które tego nie robią różnią się istotnie, jeśli chodzi o przekonania. Dbający o odporność postrzegają ją jako obszar, na który można mieć aktywny wpływ. W większym stopniu dostrzegają wpływ zdrowej diety na budowanie odporności. Mniej dbający o odporność uważają, że mają mniejszy wpływ na jej budowanie i dostrzegają mniejszy związek między dietą a odpornością. Niektórzy wręcz go podważają. W konsekwencji przekłada się to także na różny sposób odżywiania, w tym różne postrzeganie roli warzyw i owoców w diecie.

 

Wiedza o tym, jak warzywa i owoce wpływają na odporność, jest na bardzo dużym poziomie ogólności. Wiele osób potrafi uprościć ją do haseł: witaminy, witamina C, cytrusy. Pokazuje to, że wciąż potrzebna jest edukacja na temat wypływu indywidualnych działań na budowanie odporności.

 

- Takich konsumentów warto edukować, ale nie przeładowywać ich informacjami, bo widać, że ich chęć i możliwości przyswajania szczegółowej wiedzy na temat odporności są raczej ograniczone. Ważna jest komunikacja profilaktyki, budowania odporności, aby zapobiec chorobie. Część respondentów mniej dbających o odporność zaczyna o niej myśleć dopiero, gdy pojawiają się pierwsze objawy infekcji (choroby) - mówi Urszula Krassowska, dyrektor zarządzająca Public Division w Kantar. Dodała, że celem animatorów powinno być budowanie poczucia sprawczości, ale jako przyjemności, a nie nudnego obowiązku.

 

Badanie pokazało, że z odpornością najsilniej kojarzona jest witamina C. O jej właściwościach wzmacniania odporności słyszał niemal każdy i rzadko są one kwestionowane. Owoce i warzywa, które zawierają dużo witaminy C wskazywane są jako wzmacniające odporność - cytryny, czarna porzeczka, papryka, natka pietruszki. Osoby, które chcą zwiększyć swoją odporność jedzą produkty bogate w witaminę C lub przyjmują ją w postaci suplementów.

 

- Potrzebna jest edukacja na temat innych źródeł witaminy C niż ograne cytrusy. Coś bardziej lokalnego, ale równie estetycznego i apetycznego, np. sezonowe owoce jagodowe. Podobnie, innych witamin i składników mineralnych niż witamina C. Warto wyjaśniać mechanizmy obronne organizmu, działanie antyoksydantów i flory bakteryjnej, jelitowej, i jej wpływu na odporność. Skorzystają na tym również kiszonki. Ta wiedza wciąż nie jest powszechna – mówi Agata Zadrożna, ekspert Kantar.

 

To kolejny element strategii małych kroków. Edukacja przez łatwo przyswajalne „wow- fakty”, proste, atrakcyjne wizualne infografiki. Np. łyżka kiszonej kapusty ma 2 razy więcej witaminy C niż pół cytryny. Używanie prostego, przystępnego i przyjaznego języka - dodaje Zadrożna.

 

Dla wielu konsumentów łatwiejsze i wygodniejsze jest spożycie warzyw i owoców w postaci napoju niż jedzenia. Furorę robią modne wieloskładnikowe smoothie, koktajle, świeżo wyciskane soki, Mocno trzymają się też tradycyjne napoje, w tym: herbata z cytryną, woda z imbirem i cytryną etc. Są szybkie i łatwe, apetyczne i łatwiej niż do sałatki przekonać do nich dzieci.

 

Pojawia się potencjał dla producentów na gotowe mieszanki koktajlowe zwiększające odporność (mrożone lub świeże). Ważne okazuje się także edukowanie o zachowaniu zdrowotnych właściwości także produktów innych niż świeże: w mrożonkach czy puszkach – nawet osoby dbające o odporność i jedzące więcej warzyw i owoców mają w tej kwestii wątpliwości - mówi Witold Boguta, Prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw.

Dokonywanie odpowiednich wyborów związanych ze stylem życia, dietą oraz poziomem aktywności fizycznej ma zauważalny wpływ na stan zdrowia, w tym także kondycję układu odpornościowego - mówi dr Justyna Bylinowska, dietetyk, redaktor naczelna Dietetycy.org.pl.

 

Wyniki „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców” pokazują sens planowanych działań edukacyjnych pokazujących lato jako najlepszy okres w roku na działania dietoprofilaktyczne sprzyjające podniesieniu odporności.

 

WIĘCEJ: https://stories.prowly.com/104225-odpornosc-warto-budowac-latem

 

„Narodowe badania konsumpcji warzyw i owoców” realizowane są przez KANTAR dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw. Projekt realizowany jest we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding.

 

Zadanie finansowane jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

 

Projekt otrzymał patronat honorowy Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.