FESTIWAL JABŁKA 2015
Data publikacji:
28-09-2015
Festiwal jabłka w tym roku odbył się 26 września na Rynku w Katowicach. Przypomnijmy, że celem przedsięwzięcia jest promocja jabłek - owoców, których Polska jest trzecim, co do wielkości producentem jabłek na świecie. Z wielu źródeł napływają pozytywne informację dotyczące wzrostu konsumpcji jabłek w Polsce w ostatnim roku, po dużym spadku w latach poprzednich. Rosnąca popularność jabłek ma związek ze znaczną poprawą jakość krajowych owoców. Rosyjskie embargo znacznie pomogło nagłośnić problemy sadowników. Do tego dochodzą również coraz większe i częstsze kampanie promocyjne, wśród, których jest Festiwal Jabłka. Rodzinny piknik to świetny pomysł, aby odkryć oraz jednocześnie zachęcić do czerpania z całej gamy walorów polskich jabłek, zarówno świeżych owoców, jak i potraw z ich udziałem.
Organizatorem przedsięwzięcia był Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, przy współpracy z Międzynarodowymi Targami Poznańskimi oraz przy udziale: Związku Sadowników Rzeczpospolitej Polskiej, Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowych, Stowarzyszenia Polskich Dystrybutorów Owoców i Warzyw „Unia Owocowa”.
Sponsorzy: Admirał Sp. z o.o., Fiskars Polska Sp. z o.o.
Honorowy Patronat nad Festiwalem Jabłka objęło Miasto Katowice.
Jabłkami i sokami z mieszkańcami Katowic w tym roku zechciało podzielić się 15 grup: Roja, Grup Sadownicza "Owoc Sandomierski", Goźlin-Sad, Viktoria oraz 11 grup zrzeszonych w Konsorcjum APPOLONIA (Apple Team, Coshtella, Elita, Applex, LaSad, Polsad, Sadeks, Twój Owoc, Idealsad, Jabłko Siedleckie, Smaki Mazowsze). Wystawcy, nie mogli narzekać na brak zainteresowania, jabłka rozeszły się na długo przed końcem imprezy, mimo, że każda z grup przygotowała ok. 500 kg jabłek. Wielu mieszkańców Katowic smakowało również naturalnych soków. Na ich twarzach można było zaobserwować zadowolenie, a zarazem zdziwienie, gdyż już dawno nie jedli tak pysznych jabłek oraz nie pili tak pysznych soków.
Tym nielicznym Grupom, które zechciały poświęcić swój czas i środki na promocję jabłek w imieniu całej licznej branży, należą się szczególnie serdecznie podziękowania.
Program:
10.00 – otwarcie terenu dla publiczności
10.05 – zabawy na scenie
10.30 – uroczyste otwarcie Festiwalu – powitanie gości, powitanie publiczności
11.00 – konkursy dla publiczności
11.30 – Jabłko nasze niecodzienne – Katarzyna Cichopek
12.00 – konkursy na scenie
12.30 – Jabłko od kuchni - pokaz gotowania – Remigiusz Rączka
13.30 – Quiz wiedzy dla publiczności – prof. Kazimierz Tomala SGGW
14.30 – Jabłko od kuchni - pokaz gotowania – Remigiusz Rączka
15.30 – konkursy na scenie
16.00 – „Jabłko na języku” – czyli jabłko w języku, literaturze i sztuce – prof. Jerzy Bralczyk
16.30 – zabawy i konkursy na scenie
18.00 – zakończenie festiwalu Jabłka
Podobnie, jak w roku ubiegłym osobą, prowadzącą cały Festiwal była Katarzyna Cichopek, która oficjalnie rozpoczęła wydarzenie i serdecznie przywitała wszystkich uczestników, zaproszonych gości oraz wystawców. W imieniu organizatorów mieszkańców Katowic powitali i zachęcili do wspólnej zabawy - Witold Boguta – Prezes KZGPOiW oraz Roman Jagieliński, przewodniczący Rady Nadzorczej Związku, prezes Grupy ROJA. Następnie poproszono o zabranie głosu zaproszonych gości, wśród których byli m.in.: Mariusz Skiba - wiceprezydent miasta Katowice, Franciszek Kadzik – dyrektor Departamentu Działań Społecznych i Środowiskowych ARiMR, Tomasz Żabiński – dyrektor OT ARR w Katowicach. Odczytano też listy przesłane przez Kazimierza Plocke – Sekretarza Stanu w MRIRW oraz Zofię Szalczyk – Podsekretarza Stanu w MRiRW.
Mimo niekorzystnej pogody, miłośników jabłek nie brakowało. Frekwencja była duża. Organizator zadbał o atrakcję dla ciała i ducha Katowiczan. Po oficjalnym otwarciu Festiwalu grupa animacyjna skutecznie zachęcała uczestników do wspólnej zabawy.
Katarzyna Cichopek opowiedziała o roli jabłka na swoim stole. Podzieliła się z publicznością historiami z życia swojej rodziny. Kolejnym punktem programu były pokazy kulinarne Remigiusza Rączki, które zakończyły się tradycyjnie degustacją przygotowanych propozycji dań z jabłkiem w roli głównej. Tegoroczne menu: śledź z jabłkiem i cebulą, polędwiczka na różowo z karmelizowanymi jabłkami oraz wątróbka z jabłkiem i octem winnym.
Przez cały dzień trwały jednocześnie warsztaty kulinarnie, gdzie każdy smakosz jabłka mógł ukoić swe podniebienie. Propozycje w namiocie kulinarnym: szarlotka (bez mieszania i jaj) z kaszą manną, cukrem i mąką, ciasteczka serowe z jabłkiem, element śląski – Ajerkuchy z apfelmusym, czyli placuszki na maślance z musem jabłkowym, śledź z cebulą, jabłkiem i ogórkiem kiszonym oraz wątróbka z jabłkiem i octem winnym. Podobnie, jak w roku ubiegłym chętnych do degustacji nie brakowało.
Pomiędzy pokazami kulinarnymi Remigiusza Rączki odbył się quiz wiedzy o jabłku dla publiczności, który poprowadził niezastąpiony Prof. Kazimierz Tomala – Kierownik Katedry Sadownictwa SGGW wraz ze swoim asystentem Szymonem Kamińskim. Profesor jak zwykle przedstawił istne show (z konkursami). Nie zabrakło śpiewów, rymowanek oraz przysłów z naszym polskim jabłkiem w tle, a ponadto Katowiczanie mogli zapoznać się z poszczególnymi odmianami.
Najmłodsi bawili się w oddzielnej strefie zabaw, w której animatorzy prowadzili warsztaty plastyczne oraz konkursy z nagrodami. Nie zabrakło ulubionych przez dzieci pokazów baniek mydlanych, gier zręcznościowych oraz malowania buziek. W tym roku również KZGPOiW zadbał o inne atrakcję np. dmuchane zamki, trampolina, mała strzelnica oraz fotobudka. Zabawom nie było końca.
prof. Jerzy Bralczyk tradycyjnie już wygłosił pogawędkę nt: „Jabłko na języku” – czyli jabłko w języku, literaturze i sztuce.