III Wschodni Kongres Gospodarczy
Data publikacji:
26-09-2016
Wschodni Kongres Gospodarczy to dwudniowy cykl debat, spotkań i wydarzeń towarzyszących, z udziałem blisko tysiąca gości z Polski i Europy, który zakończył się 23 września br. w gmachu Opery i Filharmonii Podlaskiej. KZGPOiW również uczestniczył w tym ważnym wydarzeniu. PARP była głównym partnerem merytorycznym wydarzenia.
Podczas Kongresu odbyło się blisko 30 debat i sesji dyskusyjnych z udziałem ponad 120 prelegentów: top menedżerów, ekspertów, polityków, liderów życia gospodarczego oraz przedsiębiorców z Polski, Białorusi, Litwy, Ukrainy i innych krajów Europy.
Najważniejsze tematy III Wschodniego Kongresu Gospodarczego skupiły się m.in. na roli regionów Polski Wschodniej, na geopolitycznych i gospodarczych problemach oraz zagrożeniach dla europejskiej stabilizacji. Omawiane będą transgraniczne projekty współpracy, w tym w inwestycjach infrastrukturalnych i energetycznych, rola przemysłu rolno-spożywczego, rynku zdrowia i turystyki tamtych regionów, formy współpracy samorządów, a także rola funduszy unijnych.
Nowymi tematami zaplanowanej kongresowej dyskusji w Białymstoku to m.in.: wpływ na przyszłą sytuację wschodniej Polski różnych aspektów nowej strategii społeczno-gospodarczej państwa oraz rosnąca rola start-upów.
Po raz pierwszy Wschodniemu Kongresowi Gospodarczemu w Białymstoku towarzyszyło wydarzenie specjalne - TOP Start-up Polski Wschodniej 2016.
Odbyła się debata plenarna oraz prezentacja najlepszych projektów innowacyjnych startujących w biznesie przedsiębiorstw z tych regionów. Na sali zgromadzili się m.in. przedstawiciele dojrzałych firm, potencjalni inwestorzy oraz reprezentanci organizacji wsparcia biznesu.
KZGPOiW brał udział w debacie na temat: " Rozwój przemysłu spożywczego w Polsce Wschodniej. Dostawcy surowca czy innowacyjni przetwórcy?" Moderacja: Magdalena Brzózka oraz Paulina Mroziak , dziennikarki portalspożywczy.pl.
Zakres tematyczny sesji:
- Sektor rolno-spożywczy w Polsce Wschodniej – zagłębie owocowo-warzywne, mleczarskie i mięsne. Perspektywy
- Koniec prostych przewag cenowo-kosztowych – wyzwania przed firmami spożywczymi
- Musimy być lepsi! Dobry serwis i zaangażowanie menedżerów, czyli wyróżniki polskiej branży spożywczej
- Innowacyjność przetwórców i rolnictwa; organizowanie się grup producentów
- Rolnictwo ekologiczne, regionalizm, trendy prozdrowotne – kierunki rozwoju polskiego przemysłu spożywczego
- Promocja ekologicznych produktów regionalnych
Paneliści: Edward Bajko – Prezes Zarządu, Spółdzielnia Mleczarska Spomlek, Witold Boguta – Prezes Zarządu, Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stefan Krajewski – Członek Zarządu, Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego, Szymon Kuprian – Dyrektor Finansowy, Grupa Wipasz SA, Mirosław Maliszewski – Prezes, Związek Sadowników Rzeczpospolitej Polskiej, Czesław Siekierski – Poseł do Parlamentu Europejskiego, Leszek Wiwała – Prezes Zarządu, Związek Pracodawców Polski Przemysł Spirytusowy
Źródło: sadyogrody.pl
Zapraszamy do zapoznania się z pełną relacją z debaty na stronie sadyogrody.pl http://www.sadyogrody.pl/z_innej_skrzynki/141/wkg_2016_rozwoj_sadownictwa_i_przemyslu_spozywczego_w_polsce_wschodniej_relacja,7110-7669.html#img
Więcej:
http://www.wschodnikongres.eu/2016/pl/
http://www.portalspozywczy.pl/konferencje/132230.html
http://www.parp.gov.pl/juz-za-tydzien-iii-wschodni-kongres-gospodarczy-w-bialymstoku