Jak zarobić na ekologii w sadownictwie? Konferencja podczas GREEN DAYS - Międzynarodowe Dni Zieleni 2017

Data publikacji:
10-04-2017

Data wydarzenia:

Od 07-04-2017 do 09-04-2017

7 kwietnia 2017 roku, podczas GREEN DAYS – Międzynarodowych Dni Zieleni, w Centrum Targowo – Konferencyjnym Ptak Warsaw Expo w Nadarzynie koło Warszawy odbyła się konferencja pt. „Najnowsze trendy w europejskim sadownictwie – jak zarobić na ekologii”. Jej organizatorem był  Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw przy współpracy ze Związkiem Sadowników RP oraz Stowarzyszeniem Polskich Dystrybutorów Owoców i Warzyw "Unia Owocowa".

 

Konferencję otworzyli: Agnieszka Rembisz, dyrektor ds. targów międzynarodowych PTAK Warszaw Expo oraz Witold Boguta, prezes Zarządu Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw.

W imieniu Związek Sadowników RP uczestników konferencji przywitał Krzysztof Czarnecki.

 

Uczestnikami konferencji byli producenci owoców, którzy są zainteresowani przejściem z dotychczas prowadzonej produkcji konwencjonalnej na produkcję ekologiczną. Zakładany, że wzrastająca świadomość społeczeństwa odnoście zdrowego odżywiania się jest szansą dla rozwoju produkcji ekologicznej. W związku z tym staje się ona szansą dla wielu gospodarstw sadowniczych, szczególnie przy obecnych i zapowiadających się w przyszłości, trudnościach w zbycie owoców produkowanych konwencjonalnie.

 

Podczas konferencji uczestnicy zostali zapoznani z szeregiem podstawowych informacji dotyczących rozwoju tej produkcji w innych krajach i w Polsce, wymogów technologicznych dotyczących produkcji, procedur, które trzeba przejść, możliwościami wsparcia, a także możliwościami zbytu i warunkami ekonomicznej opłacalności.

 

Poniżej tytuły wystąpień, wraz z nazwiskami autorów:

Produkcja i rynek owoców ekologicznych w Europie Zachodniej i w Polsce – dr Bożena Nosecka, mgr inż. Łukasz Zaręba, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – PIB

Formalno-prawne możliwości rozwoju produkcji ekologicznej w polskim sadownictwie, możliwości wsparcia – Michał Rzytki naczelnik Wydziału Rolnictwa Ekologicznego, Departament Hodowli i Ochrony Roślin, MRiR.

Przygotowanie gleby kluczowym warunkiem sukcesu w ekologicznej uprawie roślin sadowniczych – dr hab. Paweł Wójcik, prof. IO, Kierownik Pracowni Uprawy i Nawożenia Roślin Sadowniczych w Zakładzie Uprawy i Nawożenia Roślin Ogrodniczych, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach

 

Czy każda odmiana jabłoni nadaje się do sadu ekologicznego – dr Dorota Kruczyńska, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach

 

Agrotechnika w sadzie ekologicznym – możliwości, szanse i zagrożenia – Marian Szałda, kierownik Działu Rolnictwa Ekologicznego i Ochrony Środowiska, Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach

 

Procedury, które trzeba przejść – Beata Pietrzyk, Biocert Małoplska Sp. z o.o.  

Kontrola pozostałości środków ochrony roślin w owocach pochodzących z upraw ekologicznych – dr Artur Miszczak, kierownik Zakładu Badania Bezpieczeństwa Żywności, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach

 

Czy to się da zrobić – doświadczenia producentów – Piotr Puchalski prezes zarządu Bio-Food Roztocze, Marta Ośka producent

 

Jak i gdzie sprzedawać - odbiorców Bio-Concept-Gardenia Sp. z o.o, GP Klasa

 

Czy ekologiczna produkcja owoców może być opłacalna? – dr inż. Dariusz Paszko, Zakład Ekonomiki Ogrodnictwa, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Doświadczenia włoskie w sadowniczej produkcji ekologicznej – Matteo Graiff, niezależny doradca z Południowego Tyrolu

Zapraszamy do obejrzenia:

AGROBIZNES 10.04.2017  http://www.tvp.pl/informacje-rolnicze/agrobiznes/wideo/10042017-1210/29577658

ŚWIAT ROLNIKA http://swiatrolnika.info/swiatrolnika-tv/3169-produkcja-ekologiczna-w-sadach-jak-zaczac