Warsaw Food Expo 2017

Data publikacji:
04-06-2017

Data wydarzenia:

Od 01-06-2017 do 03-06-2017

W dniach 1-3 czerwca 2017 w Centrum Targowo-Kongresowym Ptak Warsaw Expo odbyły się Międzynarodowe Targi Żywności Warsaw Food Expo 2017, współtowarzyszące spotkaniu Ministrów Rolnictwa Grupy Wyszehradzkiej poszerzonej o Bułgarię, Rumunię i Słowenię. Po raz pierwszy na targach w Polsce gościli ministrowie aż 7 państw. Ministrowie wraz z towarzyszącymi im delegacjami przedsiębiorców wzieli udział w otwarciu targów oraz zwiedzali wystawę. Targi odbyły się pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Pana Krzysztofa Jurgiela. Krajem partnerskim wydarzenia były Węgry.

 

Na 25 tysiącach metrów kwadratowych swoją ofertę zaprezentowało blisko 200 wystawców z Polski i Europy: Węgier, Grecji, Słowenii, Gruzji, Litwy i Słowacji. Podczas targów zaprezentowane zostały: żywność i napoje wysokiej jakości, produkty tradycyjne i regionalne, produkty spożywcze dla gastronomii, BIO żywność i potrawy serwowane w restauracjach.

Wystawa została podzielona na strefy:

  • Strefa Mięsa (mięso i jego przetwory)
  • Strefa Mleka (mleko i jego przetwory)
  • Strefa Owoców i Warzyw (owoce i warzywa oraz ich przetwory)
  • Strefa Miodu (miód i produkty pszczelarskie)
  • Strefa Piekarsko-Cukiernicza (produkty piekarskie i cukiernicze)
  • Strefa Koncentratów Spożywczych (kawa, herbata, oleje, przyprawy)
  • Strefa Żywności Regionalnej ( Polska i Europa)
  • Strefa BIO Żywności (ekologiczna żywność certyfikowana)
  • Strefa Alkoholi (wino, piwo, cydr, alkohole mocne)
  • Strefa Grillowania
  • Strefa Pokazów Kulinarnych
  • Strefa Edukacyjna

Gwiazdami targów były znani i lubiani: Ewa Wachowicz, która spotkała się z odwiedzającymi i opowiedziała o swojej kulinarnej pasji, Pascal Brodnicki, który na targowej scenie zaprezentował swoje kulinarne umiejętności promując zdrowe gotowanie oraz Joseph Seeletso. Joseph zaprezentował dania kuchni afrykańskiej i podpowiedział jak najlepiej połączyć je z winem, a także patronował niezwykłemu konkursowi kulinarnemu „Od Okawango po Bałtyk”. Celem przedsięwzięcia było wyłonienie wybitnych talentów kulinarnych wśród kucharzy pracujących w restauracjach i hotelach w Polsce.

 

Najsmaczniejszymi atrakcjami targów były degustacje żywności i napojów z całej Polski i świata. Można było m.in. zasmakować w polskiej żywności tradycyjnej i lokalnej, przygotowanej przez Koła Gospodyń Wiejskich, gęsinie, daniach z produktów ekologicznych, potrawach ze ślimaków, wędlinach drobiowych, a także aromatycznej kawie. Koneserzy wina spróbowali win polskich, portugalskich i izraelskich. Kolejną smaczną okazją był Piknik Zbożowy pełen produktów z ziaren polskich zbóż. Na terenie zewnętrznym odbyło się natomiast wielkie grillowanie, nad którym czuwali profesjonaliści z Polskiej Ekologii oraz z firmy Smoker.

Niemniej ciekawie zapowiadały się liczne pokazy kulinarne i cukiernicze, a także warsztaty w wykonaniu mistrzów kuchni m.in. z Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz z Klubu Szefów Kuchni. Kolejną atrakcją bęyły efektowne pokazy i rywalizacje kelnerów z Akademii Kelnerskiej Grzegorza Górnika (w tym VI Mistrzostwa Polski Hydrosommelierów i X Mistrzostwa Polski Kelnerów) oraz seminaria magazynu Wino.

 

Relacja z Targów: http://biokurier.pl/wydarzenia/warsaw-food-expo-2017/

Szczegółowy program na stronie: http://www.warsawfoodexpo.pl/