slide 2 of 5

Czas na polskie superowoce! VII edycja - Zapytanie ofertowe 1/03/2025 - AKTUALIZACJA

Data publikacji:
20-03-2025

AKTUALIZACJA z dnia 20.03.2025r.

Poniżej publikujemy odpowiedzi na pytania, które otrzymaliśmy do dnia 19.03.2025r. przez Oferenta zainteresowanego naszym zaproszeniem do składania ofert zgodnie z pkt X ppkt. 2 zapytania ofertowego.
Równocześnie informujemy, iż termin składania ofert nie ulega zmianie.

         Przetarg (zgodnie z pkt II zapytania ofertowego: TRYB ZAMÓWIENIA -Konkurencyjna procedura wyboru wykonawcy dostaw lub usług.)

  1. Czy w przypadku odrzucenia oferty agencji przysługuje jej wynagrodzenie (tzw. rejection fee)? Zgodnie z pkt V. ppkt 10 Zapytania ofertowego „Wszelkie koszty związane ze złożeniem oferty ponosi oferent”. Zamawiający nie wypłaci wynagrodzenia agencji, której oferta została odrzucona.
  2. Czy mogą się Państwo podzielić informacją o liczbie agencji, które biorą udział w niniejszym zapytaniu? Informacja ta nie ma żadnego wpływu na przebieg niniejszego postępowania oraz przygotowanie oferty przez Oferenta.
  3. Jaki jest podział budżetu? Ile powinniśmy przeznaczyć na eventy, ile na media itd.? Zgodnie z pkt X. ppkt 9 Zapytania ofertowego „Oferta cenowa powinna być sporządzona wyłącznie w PLN w języku polskim i musi obejmować całość zamówienia. Zamawiający nie dopuszcza możliwości składania ofert częściowych”. Zamawiający nie ustalił żadnych odgórnych podziałów budżetu. Wykonawca przygotowuję podział budżetu według swojej koncepcji.
  4. Jak przedstawia się harmonogram przetargu, z uwzględnieniem dalszych kroków/etapów? Wszystkie potrzebne informacje dotyczące wiedzy na temat dalszych kroków/etapów znajdują się w Zapytaniu ofertowym pkt VI. Termin składania ofert oraz pkt X. Informację o formalnościach.
  5. Czy docelowo zamierzają Państwo poświęcić realizację zadania jednej agencji czy przy projekcie będzie pracować więcej podmiotów? Zgodnie z pkt X. ppkt 7 Zapytania ofertowego „Zamawiający wybierze ofertę spełniającą wymagania Zamawiającego, która na podstawie ustalonych kryteriów oraz ich wagi, uzyska największą ilość punktów.”. Zamawiający docelowo zamierza poświęcić realizacje całego zadania jednemu Wykonawcy.
  6. Co jest zadaniem agencji na etapie postępowania, mianowicie co należy przygotować w ramach oferty? Wycena/pomysły? Wszystkie potrzebne informacje dotyczące przygotowania i złożenia oferty znajdują się w Zapytaniu ofertowym  pkt V. Warunki składania ofert w postępowaniu.
  7. Czy istnieje możliwość wydłużenia terminu złożenia oferty, ze wskazaniem na 04.04.2025, godz. 24:00? Zgodnie z pkt X. ppkt 1 Zapytania ofertowego „Zamawiający zastrzega sobie prawo do zmiany treści niniejszego zapytania. Jeżeli zmiany będą mogły mieć wpływ na treść składanych w postępowaniu ofert, Zamawiający przedłuży termin składania ofert”. Na dzień dzisiejszy Zamawiający nie ma podstawy do zmiany treści niniejszego zapytania oraz przedłużenia terminu składania ofert.

 

Media/komunikacja

  1. Jakie są kluczowe cele kampanii promocyjnej? (Czy priorytetem jest edukacja zdrowotna, wzrost konsumpcji owoców, czy budowanie wizerunku plantatorów?) Cel główny to zwiększenie spożycia krajowych owoców jagodowych oraz ich przetworów, w tym produktów ekologicznych, produktów wytwarzanych lokalnie lub pochodzących z lokalnych surowców, w wyniku zmiany postrzegania miejsca warzyw i owoców w codziennych posiłkach (postrzegamy je jako dodatek, a powinny być stałą, niezbywalną, częścią każdego posiłku). W wersji prostszej zwiększenie spożycia owoców jagodowych produkcji krajowej i patriotyzm konsumencki.
    Gradacja celów szczegółowych:

    - budowa kategorii i pozycjonowania jako polskie superowoce

    - edukacja w kwestii walorów zdrowotnych owoców jagodowych
    - promocja jagodowej sztafety i integracja producentów
    - budowanie wizerunku plantacji, plantatorów i przetwórców
    - promocja współpracy z przetwórstwem
    - utrzymanie obecności na rynkach zagranicznych
  2. Jakie grupy docelowe mają być priorytetowo zaangażowane w kampanię? (np. konsumenci aktywni, młode matki, seniorzy, liderzy opinii, branża jagodowa) Priorytety i gradacja znajdują się w pkt III Zapytania ofertowego. Priorytetem są konsumenci - świadomi znaczenia zdrowego odżywiania w budowaniu jakości życia i relacji, ludzie aktywni, posiadający dzieci. Potrzebują prostych sposobów na to by żyć zdrowiej i lepiej się odżywiać. Nie tyle nowej porcji wiedzy a realnych patentów. Oczekują podpowiedzi i wsparcia w procesie poprawiania swoich nawyków żywieniowych. Oczekują też „zgody” ekspertów, tak by przekaz prozdrowotny nie był skomplikowany i był wzmacniany. Stąd w dalszej kolejności seniorzy, liderzy opinii i branża. Mamy też media branżowe, które powinny otrzymywać informacje o realizowanych aktywnościach. Celem jest promocja postaw – koncentracji na konsumenci, dbałości o wizerunek, dzielenia się wiedza, wymiany doświadczeń, współpracy - w branży, która liczy 60 tys. ludzi. Będące na fali jagodowe stały się nieformalną referencją dla producentów wielu innych gatunków owoców, w tym producentów jabłek.
  3. Jakie KPI (wskaźniki efektywności) będą kluczowe w ocenie sukcesu kampanii? (np. zasięgi w mediach społecznościowych, liczba uczestników wydarzeń, publikacje prasowe) Kampanie oceniamy na dwa sposoby. Liczby możemy odnieść do wcześniejszych edycji i podobnych projektów w sektorze. Zasięgi, przy niezmiennej polityce właścicieli platform – min. 3 mln. Minimalna częstotliwość postów: Fb 20, IG 15, x 10. Min. 60 komunikatów prasowych w skali roku. Podobnie możemy mówić o efektywności oceniając liczbę setek, rolek, zdjęć itp. Równie istotna jest spójność całego projektu i świadomość tego co robimy, co chcemy podejmowanym działaniem osiągnąć. Bez tego ww. to tylko liczby.
  4. Jakie są oczekiwania dotyczące harmonogramu publikacji w mediach społecznościowych i tradycyjnych mediach? (np. częstotliwość postów, forma treści) Odpowiedź w p. 3. Generalnie chodzi o to by publikować zgodnie z przyjętym zamysłem. Oczekujemy czucia sezonowości i ochoty na to by poznawać specyfiki poszczególnych gatunków. Na pewno są momenty w roku gdzie komunikacja musi być bardzo intensywna. Przykład: początki i szczyty sezonów poszczególnych gatunków. Reszta częścią oferty.
  5. Co rozumieją Państwo przez “stałą obecność w mediach opiniotwórczych”? PR, content marketing, performance marketing? Czy chodzi o media internetowe, czy prasę, radio, TV? Sezon na polskie owoce jagodowe trwa 6-7 miesięcy. Zaczyna się w okolicach Wielkanocy trwa często do początków listopada. Od wiosennych truskawek, po jesienne maliny.
  6. Czy istnieją preferowane platformy medialne lub kanały komunikacji, które powinny być priorytetowe? (np. Facebook, Instagram, X, PAP, Onet, Interia) Wcześniejsze edycje kampanii korzystały ze wszystkich ww. Wymieniamy je zatem jako obligatoryjne (prowadzenie fanpage’y na platformach Facebook, Instagram i X; dystrybucja komunikatów prasowych za pośrednictwem PAPu oraz portali Onet.pl, Interia.pl, Wp.pl). Wskazanie wybranych jako priorytetowe może być częścią oferty.
  7. Czy są określone wytyczne dotyczące identyfikacji wizualnej, w tym logo, kolorystyka czy styl graficzny? (np. zgodność z systemem identyfikacji wizualnej na www polowasukcesu.pl) Przedmiotem oceny oferty powinno być zapewnienie spójności wizualnej oraz zgodności z systemem identyfikacji wizualnej projektów finansowanych w Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. SIW opisany jest na stronie PolowaSukcesu.pl
  8. Jakie działania marketingowe podejmowała marka w ostatnim czasie i z jakim skutkiem? Pytanie dotyczy nie tylko Social mediów. Co z Państwa doświadczenia działało, a co zdecydowanie nie działało? Działania, które oceniamy jako najefektywniejsze, zaplanowaliśmy w kolejnej edycji. Łączymy w nich prezentację owoców, ich miejsca w życiu i aktywnościach konsumentów, z elementami integracji producentów. W ogrodnictwie i w kreacji nawyków żywieniowych, sprawdza się konsekwencja. Ale otwarci jesteśmy na ocenę dotychczasowego podejścia i „test” nowych działań.
  9. Czy w kampanii w mediach społecznościowych były promowane posty? Jeśli tak i były wspierane płatną promocją, mamy dodatkowe pytania: - czy promocja była przewidziana we wszystkich serwisach (Facebook, Instagram i X )? - czy promowane były wszystkie posty w danym serwisie czy tylko wybrane?Promowane były wybrane posty i prowadzone były kampanie np. na rozpoznawalność marki. Promocyjnie dowartościowany był Facebook. Instagram minimalnie, X nigdy.
  10. Czy współpracowali Państwo z influencerami w poprzedniej kampanii? Próbowaliśmy takich współprac. Były osoby, z którymi zrobiliśmy kilkanaście rzeczy, w kilku sezonach. Jesteśmy otwarci na stworzenie nawet licznej grupy Ambasadorów. Odstręcza nas jednak szybko postępująca merkantylizacja tych kontaktów. Ktoś kto lubił jagodowe, pokazywał je, podawał, gotował, przestaje - po rozpoczęciu współpracy – robić to intuicyjnie i spontanicznie. Dlatego zwiększyliśmy zaangażowanie w gronie najbardziej medialnych dietetyków. Ich podejście jest inne. Na wejściu są „apolityczni” i szybko większość zaczyna rozumieć, że w kreacji nawyków żywieniowych / opinii na temat produktów, ma znaczenie to skąd one pochodzą. Ta świadomość zmienia ich w realnych ambasadorów tego, co rośnie wokół nas. Takie podejście wydaje się korzystne nie tylko dla gatunku x, tego, którego współpraca miałaby dotyczyć, ale dla wszystkich polskich owoców i warzyw.
  11. Czy są jakieś wytyczne dot. głównych komunikatów, które mają być kierowane do odbiorców (jakie informacje są obligatoryjne, a czego unikamy)? Kluczowe znaczenie ma świadomość pojęcia superowoce - pojęcia umownego, którego także producenci powinni mieć świadomość i chęć budowania. Jagodowa sztafeta – konsumencka świadomość oferty n owoców, ułożonych od pierwszych truskawek po minikiwi, żurawinę, jesienne maliny. Dalej #JagodoweCodziennie przez dobre 7 miesięcy. Szerzej patrząc, staramy się by kampania wspierała wysiłki całego sektora. chcemy budować „połowę talerza” – obiektywnie znaczącą rolę owoców i warzyw w codziennym odżywianiu, oraz optymalną kolejność spożywania posiłków – fakty, że każdy posiłek należy rozpoczynać od warzyw (dalej produkty wysokobiałkowe i węglowodany) i owoce. Owoce na zakończenie to makro, mikroskładniki, witaminy i kolejny rozpuszczalny błonnik. Pomijając nawet mit fruktozy, owoce na deser klamrują posiłek zdrowy dla jelit.
  12. Jakie są szczegółowe oczekiwania dotyczące organizacji wydarzeń promocyjnych? (np. forma, lokalizacja, liczba uczestników, specyfika degustacji i pokazów kulinarnych)Wymieniamy 9 wydarzeń, które weszły na stałe w życie branży i/lub wydają nam się rozwojowe. Nie określamy podanych w pytaniu parametrów, głównie dlatego by zawsze priorytetem mógł być kontent, który powstaje wokół nich (przed, w trakcje, obok, po etc.). Polskie truskawki mamy przez dobre 2,5 miesiąca. Godzinny „Bieg po Truskawkę” jest przede wszystkim okazją by pokazać to, że: za każdym owocem stoi człowiek, że plantacje są wokół nas, są otwarte na gości i na samozbiory, że owoce pasują do ludzi aktywnych, że świadomy aktywny konsument powinien – w szczycie sezonu, gdy owoców jest najwięcej, są najsmaczniejsze i najtańsze – kupić ich więcej i zaprosić. W samozbiorach kamczackiej bierze zwykle udział kilkanaście plantacji. W Aronia/Berry INNOVATION CONFERENCE - kilkunastu producentów. W konkursie ZŁOTE INNOWACJE podobnie. Od 2 lat otrzymujemy tam jako branża kilka wyróżnień. W wyjazdach studyjnych udział bierze ok.  20 dietetyków i dziennikarzy. W Narodowym Dniu Sportu ofertę branży pokazywało 6-8 przetwórców. W BRANDING OVATION - w pierwszej i aktualnie promowanej edycji – 14 producentów.
  13. Czy istnieją preferowane terminy dla kluczowych wydarzeń promocyjnych? Na Pastwa profilu na Facebooku jest określony np. „Bieg po Truskawkę” i “Bieg po Borówkę”, ale co z pozostałymi? Jagoda kamczacka to zawsze czerwiec. Początek sezonu borówkowego to 1 LIPCA - Dzień Polskiej Borówki. Narodowy Dzień Sportu jest już wyznaczony - 14 września 2025 r. Data konkursu ZŁOTE INNOWACJE to druga połowa października. Datę wyznaczy organizator.   
  14. Strona www projektu. Oczekiwany efekt: utrzymanie infrastruktury Prowly i stała aktualizacja treści na stronie - czy Prowly jest częścią strony i jest zintegrowana przez API?Strona jest częścią Prowly. Korzystamy z tej platformy w 100%. Mamy niezawodną stronę o przyzwoitej funkcjonalności (komunikaty, filmy, zdjęcia, Press Kit) plus całą ofertę CRM. Stąd oczekiwanie kontynuacji – utrzymania - opłacenia i optymalnego jej wykorzystania.
  15. Projektowanie graficzne (projektowanie graficzne materiałów, service design) - Czy posiadają Państwo listę konkretnych formatów graficznych do opracowania? Nie ma listy. Traktujemy ten obszar jako autonomiczny. Stąd oczekiwanie opisu podejścia, zakresu i oszacowania kosztów. W taki sposób by mogło obsłużyć wszystkie aktywności, planowane w ofercie i pojawiające się w ramach realizacji całorocznego projektu.
  16. Monitoring mediów elektronicznych przez cały okres trwania zadania - prośba o rozwinięcie - czy ma być to monitoring publikacji on-line i social mediów np. za pomocą specjalistycznych narzędzi (np. Brand24, Google Alert) czy również monitoring kampanii mediowej (narzędzia np. Google Analytics)? Realizacja projektu wymaga 3-4 okresów raportowania. Organem nadzorującym jest – jak w przypadku projektów finansowanych z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw – Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Zadaniem monitoringu jest bieżąca ewaluacja prowadzonych aktywności i ww. raportowanie. Podejście i dobór narzędzi traktujemy jako cześć oferty.

 

Działania PR

  1. Co dokładnie oznacza “obsługa producentów podczas sektorowych spotkań z mediami”? Sektor ogrodniczy realizuje comiesięczne spotkania z mediami. Dla wszystkich gatunków jest to okazja do prezentacji takich tematów jak: początek sezonu, odmiany, przetwory, także wydarzenia i zaproszenia, np.. samozbiory. Dobrą praktyką jest to, że robią to realni producenci. Rolą wykonawcy projektu jest zaplanowanie meritum, materiałów, degustacji, live cookingu etc. Forma jest dowolna. Chodzi o wkomponowanie tego narzędzia – bezkosztowej organizacji 12 konferencji prasowych – do realizacji celów kampanii i potrzeb wiodących gatunków.
  2. Co wchodzi w zakres “Prezentacje co najmniej 9 biorących udział w projekcie gatunków owoców jagodowych na comiesięcznych spotkaniach prasowych”? Odpowiedź powyżej.