Narodowe badania konsumpcji warzyw i owoców, był kompleksowym projektem badań konsumpcji, który został zainicjowany i koordynowany przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw w odpowiedzi na wyzwania związane z promocją roli warzyw i owoców w codziennej, zbilansowanej diecie. Celem realizacji projektu było wzrost spożycia owoców, warzyw i ich przetworów, w wyniku stałej edukacji konsumentów. Zwiększenie ilości informacji o ich pierwszoplanowej roli w diecie, konkretnych walorach, aktualnej ofercie sektora. Umożliwienie ekspertom, w tym ekspertom branżowych organizacji stałego kontaktu z konsumentami, dzielenia się z nimi wiedzą i praktycznymi informacjami.

Badania jakościowe zweryfikowały naszą wiedzę (hipotezy), wypełniły luki w tej wiedzy, pokazały bariery i możliwości zmiany zachowań konsumentów. Wyniki pomogły w ewaluacji wielu projektów. Wiedza o tym kto i jak konsumuje pomogła w określeniu celów komunikacji i lepszym definiowaniu grup docelowych.

Od lutego 2020 rozpoczęto monitoring spożycia najpopularniejszych warzyw i owoców. Roczny projekt miał pomóc nam wszystkim zrozumieć rolę warzyw i owoców w diecie i fakt, że powinny stanowić połowę tego co spożywamy.

Cele badań:
•    Postrzeganie roli warzyw, owoców i ich przetworów w diecie.
•    Identyfikacja trudności w zmianie postrzegania warzyw, owoców i ich przetworów w diecie.
•    Identyfikacja trudności w zmianie nawyków żywieniowych dotyczących warzyw, owoców i ich przetworów.
•    Monitorowanie spożycia warzyw, owoców i ich przetworów.
•    Pomoc w definiowaniu grup docelowych i ewaluacji strategii wielu branżowych projektów promujących spożycie. 

Na podstawie monitoringu powstały wskaźniki dotyczące spożycia warzyw, owoców i ich przetworów. Syntetyczne wskaźniki ułatwiły śledzenie trendów w spożyciu warzyw, owoców i ich przetworów.
•    Wskaźnik Konsumpcji Warzyw i Owoców – wskaźnik wyliczany był na podstawie deklaracji dotyczących spożycia wybranych warzyw i owoców (jakie warzywa i owoce były spożywane w ostatnim miesiącu i jak często). Obrazował ogólny poziom konsumpcji warzyw i owoców.
•    Wskaźnik Różnorodności Konsumpcji Warzyw i Owoców – wskaźnik wyliczany był na podstawie deklaracji dotyczących spożycia wybranych warzyw i owoców (jakie warzywa i owoce były spożywane w ostatnim miesiącu). Obrazował różnorodność spożywania warzyw i owoców (przeciętnie ile różnych warzyw i owoców było spożywane).
•    „Wczoraj na talerzu” - wskaźnik wyliczany był na podstawie deklaracji dotyczących posiłków z dnia poprzedzającego badanie, w których pojawiły się warzywa, owoce i ich przetwory. 

Ważnym zadaniem tego projektu było umożliwienie branży (ekspertom branżowych organizacji) regularnego kontaktu z konsumentem - dzielenia się praktycznymi informacjami na temat walorów i oferty, jaką dysponują polscy producenci.

Badania były realizowane w roku 2020 przez firmę KANTAR Polska. 

Patronat honorowy na projektem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Zadanie finansowane było ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

 

WYNIKI BADAŃ

3/4 Polaków nie wie, ile warzyw i owoców powinno się spożywać 2/20

Inauguracja „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców” 2/20

Znamy najpopularniejsze warzywa i owoce w Polsce 3/20

Warzywa i owoce podstawą naszej odporności 3/20

Konsumpcji owoców i warzyw sprzyja sezonowość i brak rutyny 4/20

Ulubione warzywa i owoce Polaków 4/20

Konsumpcja warzyw i owoców w maju 2020 roku 5/20

Nowalijki – pokusa, której trudno się oprzeć 5/20

Dieta w czasie i po pandemii 5/20

Jak najłatwiej zwiększyć spożycie warzyw i owoców? 6/20

Konsumpcja warzyw i owoców w czerwcu 2020 roku 6/20

Odporność warto budować latem 7/20

Konsumpcja warzyw i owoców w lipcu 2020 roku 7/20

Regulowanie ciśnienia krwi „od kuchni” 8/20

Konsumpcja warzyw i owoców w sierpniu 2020 roku 8/20

Jak i gdzie kupujemy warzywa i owoce? 9/20

Konsumpcja warzyw i owoców we wrześniu 2020 roku 9/20

Przetwory - sprawdzony sposób na wartościowe posiłki jesienią 10/20

Konsumpcja warzyw i owoców w październiku 2020 roku 10/20

Owoce i warzywa w każdym posiłku przez całą zimę 11/20

Konsumpcja warzyw i owoców w listopadzie 2020 roku 11/20

Postanowienia noworoczne są przereklamowane 12/20

Konsumpcja warzyw i owoców w grudniu 2020 roku 12/20

Konsumpcja warzyw i owoców na początku 2021 roku 2/21

Jak różne grupy zmieniają sposób odżywiania na zawierający większą ilość warzyw i owoców? 2/21

Zmiana sposobu odżywiania to proces, który możemy wspierać 2/21